Tasiemczyce

Należą do chorób pasożytniczych. W Polsce największe znaczenie mają zakażenia tasiemcem nieuzbrojonym i uzbrojonym. Najczęściej występującą tasiemczycą jest zakażeniem tasiemcem nieuzbrojonym. Występowanie chorób związanych z tasiemcem szczególnie nasilone jest w krajach Afryki, Bliskiego Wschodu, Azji i Europy Wschodniej. Zarażenie tasiemcem jest najczęściej bezobjawowe. Najczęstsze objawy choroby to: bardzo przykre odczucia związane z wypełzaniem członów tasiemca przez odbyt, bóle brzucha, występujące szczególnie rano, nudności, utrata masy ciała, brak łaknienia i niedokrwistość. Tasiemiec nieuzbrojony( tzw. bydlęcy) – pasożytuje w jelicie cienkim człowieka, tasiemiec uzbrojony (tzw. świński) – jest mniejszy od tasiemca nieuzbrojonego. Larwy i cysty tasiemca występować mogą także w rybach lub na innych produktach, np. owocach skażonych kałem zawierającym pasożyty. Do zakażenia dochodzi na skutek spożywania surowego mięsa wieprzowego lub wołowego. Chorobę rozpoznaje się na podstawie objawów klinicznych, ale lekarze zlecają także dodatkowe badania krwi i pobranie próbki kału. W Polsce zapadalność na tasiemczyce w ostatnich latach znacznie spadła, ale wciąż istnieje niebezpieczeństwo zakażenia. Leczenie opiera się na podanie choremu doustnych środków farmakologicznych. Zwykle pomocne są także nalewki z ziela łopianu, zmielonego goździka oraz spożywanie czosnku. Najważniejsze jest jednak, aby spożywać tylko mięso z pewnego źródła, które poddane zostało wcześniej kontroli weterynaryjnej.

Tagi: , ,